Mangel ved båt
Har du kjøpt båt og lurer på om båten har en mangel? Mangel i dagligtalen er ikke det samme som kjøpsrettslig mangel. Det kan være litt vanskelig å få tak nå når en mangel foreligger etter loven. Grunnlaget vil variere avhengig om det er kjøpsloven som kommer til anvendelse, om båten er kjøpt «som den er» eller om det er tale om et forbrukerkjøp hvor det ikke lenger er lov å selge en båt «som den er. Vi skal ta deg gjennom de viktigste punktene i denne artikkelen.

Mangel ved båtkjøp etter kjøpsloven
1. Båten skal være som avtalt
Kjøpsloven sier at båten skal være i samsvar med det som er avtalt mellom kjøper og selger – både når det gjelder type, kvalitet, tilstand og utstyr. Det betyr at hvis båten ikke har de egenskapene som ble avtalt, eller den avviker fra det som ble beskrevet i kontrakten, annonsen eller annen kommunikasjon, kan det regnes som en mangel.
Til og med mindre feil eller avvik kan være en mangel, så lenge det bryter med avtalen – selv om båten ellers fungerer fint.
2. Hva selger har opplyst, kan også telle
Selv om du og selger ikke har avtalt noe helt konkret, så kan selgers uttalelser og markedsføring spille inn. Dersom selger har gitt opplysninger om båten – for eksempel «ny motor i 2022» eller «helt rustfri» – og det viser seg å ikke stemme, kan det gi grunnlag for mangelskrav. Dette gjelder særlig hvis du som kjøper la vekt på disse opplysningene da du bestemte deg for å kjøpe.
3. Når vurderes det om det foreligger en mangel?
Om båten er mangelfull vurderes ut fra hvordan den var på leveringstidspunktet – altså når du som kjøper overtok risikoen. Hvis det oppstår feil etterpå, må du kunne vise at årsaken til problemet var til stede allerede da du overtok båten. Feil som var skjult for både kjøper og selger kan også være en mangel, men det må sannsynliggjøres at mangelens underliggende årsak var tilstede før kjøper overtok båten. Forhold oppstått utelukkende som følge av forhold på kjøpers hånd er naturligvis ikke selgers ansvar.
Det kan for eksempel være at en motorfeil ikke merkes før etter noen uker – men du kan fortsatt ha en god sak hvis det kan sannsynliggjøres at problemet allerede lå der.
4. Hva hvis båten er solgt «som den er»?
Mange brukte båter selges med forbehold – som «selges som den er» eller «i dagens stand». Det betyr at kjøper tar en viss risiko, og det kan gjøre det vanskeligere å klage i etterkant. Likevel: Slike forbehold fritar ikke selger helt.
Hvis selger har holdt tilbake viktig informasjon, eller gitt uriktige opplysninger, så kan det fortsatt være en mangel – selv om båten er solgt «som den er». Det samme gjelder dersom båten er i «vesentlig dårligere stand». Dette er en helhetlig og sammensatt vurderingen hvor man ser på alle avvikene. Det er ikke av særlig betydning hva kjøper eller selger mener. Det foretas i praksis langt på vei en objektiv vurdering av kontraktsavviket. Spørsmålet blir: hva kunne du objektivt sett forvente på bakgrunn av den inngåtte avtalen? Foreligger det et avvik mellom avtalen du inngikk og den faktiske leveransen? Jo større avviket er desto mer sannsynlig er det at båten er å anse som i «vesentlig dårligere stand». Her vil alle relevante momenter i avtalegrunnlaget spille inn. Vurderinger fra fagkyndige vil videre kunne ha noe å si, for eksempel ved levetidsbetraktninger.
5. Når du ikke får den rettigheten du ble lovet
En annen form for mangel er såkalt rettsmangel. Det skjer når det viser seg at noen andre har en rettighet i båten som du ikke ble informert om – for eksempel at båten er pantsatt, eller at noen andre eier den. Dette bryter med avtalen og gir deg som kjøper rettigheter etter loven.
7. Oppsummering
- Kjøpsloven § 17: Tingen skal være i samsvar med avtalen (art, mengde, kvalitet, m.m.). Avvik herfra innebærer mangel.
- Kjøpsloven § 18: Også opplysninger som selgeren har gitt om tingen, kan medføre at tingen må tilsvare disse utsagnene for å unngå mangel.
- Kjøpsloven § 21: Vurderingen av om det foreligger mangel skjer på leveringstidspunktet (risikoens overgang).
- Kjøpsloven § 19: «Som den er»-forbehold kan begrense selgerens ansvar, men selger må likevel gi riktige og fullstendige opplysninger.
- Eventuelle rettsmangler: Dersom kjøper ikke får den avtalte retten til tingen, kan det også anses som mangel.
Ved enhver vurdering av om tingen er mangelfull, er det altså avgjørende hvordan gjenstanden faktisk fremstår sammenlignet med det avtalte eller opplyste, og om eventuelle avvik forelå da risikoen gikk over på kjøperen. Dersom det foreligger et slikt avvik, har kjøper et mangelskrav, og kan da på nærmere vilkår kreve retting, omlevering, prisavslag, heving eller erstatning.
Dette innebærer at mangelsspørsmålet i praksis ofte må avgjøres ut fra en konkret tolkning av avtalen og en vurdering av hva partene kan ha avtalt eller forutsatt på kjøpstidspunktet. Dersom tingen ikke har de egenskaper partene forutsatte eller ikke svarer til selgerens opplysninger, foreligger det som regel en mangel i henhold til kjøpsloven.
Mangel ved båt etter forbrukerkjøpsloven
1. Tingen skal være i samsvar med avtalen
Når du kjøper noe fra en forhandler – som en båt – er det først og fremst avtalen mellom deg og selgeren som bestemmer hva du kan forvente. Det står i forbrukerkjøpsloven § 15. Har båten en annen kvalitet, funksjon eller egenskap enn det som ble lovet, er det som regel å regne som en mangel.
Det spiller ingen rolle om dette er snakk om tekniske detaljer, motorens tilstand eller annet – dersom det avviker fra det som er avtalt, har du som kjøper et rettslig vern.
2. Hva sier loven om «vanlige» krav når ingenting er avtalt?
Hvis dere ikke har avtalt noe spesifikt, gjelder de generelle kravene i loven – altså hva du som forbruker med rimelighet kan forvente. I forbrukerkjøpsloven § 15 tredje ledd står det blant annet at varen skal:
-
Passe til vanlig bruk
-
Være holdbar og trygg
-
Ha det utstyret man normalt kan forvente
-
Svare til eventuelle prøver eller modeller
-
Være i tråd med relevante lover og forskrifter
Disse kravene gjelder alltid – med mindre noe annet er tydelig avtalt.
3. Når informasjon fra selger blir en del av avtalen
Også markedsføring, annonser og det selgeren sier kan bli bindende. Hvis du kjøper en brukt båt fordi annonsen nevnte ny motor eller lav brukstid – og det viser seg å ikke stemme – kan det være en mangel. Dette reguleres i forbrukerkjøpsloven § 16 bokstav c.
Selv om selgeren ikke mente å villede, kan det fortsatt være mangel hvis opplysningene var viktige for kjøpet.
4. Selger har holdt tilbake viktig informasjon
Dersom selger visste om – eller burde visst om – et problem og unnlater å si noe, kan det også være en mangel. Dette kan for eksempel være gamle skader, råte, dårlig reparert plastskrog eller feil på elektrisk anlegg som ikke nevnes i salgsprosessen. Forbrukerkjøpsloven § 16 bokstav b dekker dette.
5. Feilen må ha vært der ved levering
Mangler må normalt ha vært til stede da du fikk båten utlevert. Selv om problemet dukker opp senere, kan du ha krav hvis du kan sannsynliggjøre at det skyldes noe som var galt allerede ved levering. Dette er et grunnprinsipp i forbrukerkjøpsloven.
Feil som oppstår lenge etter kjøpet, og som skyldes slitasje, ytre påvirkning eller dårlig vedlikehold, gir ikke rettigheter – med mindre det forelå en svakhet fra starten av.
For avtaler inngått før 01.01.24 skal man legge til grunn at mangel var tilstede i tidsrommet 6 måneder etter overtagelse av båten til mangelen viste seg. For avtaler inngått etter denne datoen er «vinduet» 24 måneder. Merk at selger kan komme unna hvis det sannsynliggjøres at feilen likevel oppsto helt og fullt, herunder i forhold til underliggende årsak, etter kjøpet av båten.
6. Når du som kjøper allerede visste om feilen
Du kan ikke klage på noe du visste om da du kjøpte båten. Det gjelder også hvis du ble advart om noe på forhånd. Forbrukerkjøpsloven § 16 tredje ledd sier at forhold du kjente til, eller burde forstått, ikke kan påberopes som mangel.
Dette gjelder for eksempel hvis du kjøper en båt som er annonsert som «prosjektbåt» eller med kjente feil. Det betyr ikke at du frasier deg alle rettigheter – men terskelen blir høyere.
7. Oppsummering
En vare har mangel etter forbrukerkjøpsloven særlig hvis:
- Den avviker fra det avtalte, jf. § 15 første ledd og § 16 første ledd bokstav a.
- Den ikke oppfyller lovens standardkrav om alminnelig god vare, herunder normal kvalitet, holdbarhet og funksjon, jf. §§ 15 og 16 første ledd bokstav a.
- Selger har holdt tilbake nødvendige opplysninger, jf. § 16 første ledd bokstav b.
- Selger har gitt konkrete (uriktige) opplysninger om tingen, jf. § 16 første ledd bokstav c.
I Rt. 1998 s. 774 (Videospillerdommen) ble det understreket at forbrukeren fikk rett til en alminnelig god vare ut fra avtalt pris og formål. Skulle tingen avvike fra disse forventningene, vil det lett utgjøre en mangel. Forarbeidene (Ot.prp. nr. 44 (2001–2002) s. 165–166) viser dessuten at lovens formål er å sikre et sterkt forbrukervern: Selgeren må i praksis levere en vare som oppfyller alminnelige krav til funksjon og kvalitet, eventuelt i samsvar med mer presise spesifikasjoner og egenskaper selgeren har opplyst før kjøpet.
Reklamasjonsfrister
En felles regel ved reklamasjon er kravet til reklamasjon «innen rimelig tid». Veiledende maksgrense uttalt i en dom fra Høyesterett er 3 måneder fra mangelen ble oppdaget. Husk at det imidlertid gjøres en konkret vurdering fra sak til sak. Har man oppdaget en mangel er det ikke noe å vente med. Send reklamasjon, skriftlig. Er du i tvil om hvordan du bør formulere deg kan du ta utgangspunkt i standard reklamasjonsmal fra Forbrukerrådet.
Absolutt frist ved forbrukerkjøp er 5 år, mens det i øvrige tilfeller er 2 år(kjøpsloven).
Dersom reklamasjon inngis for sent taper kjøper muligheten til å gjøre mangelen gjeldende. Unntaket er hvis selger har opptrådt grovt uaktsom og i strid med redelighet og god tro. Dette vil kunne gjelde hvis selger beviselig har gitt uriktige opplysninger av en viss betydning.
Dersom en reklamasjon som er for sen blir gjenstand for realitetsdrøftelser, uten at selger påberoper seg at reklamasjonen er for sen, kan retten etter rettspraksis velge å se bort i fra kravet til reklamasjon «innen rimelig tid».
Kjøpt båt med mangler - hva kan du kreve?
Som kjøper av båt med feil og mangler kan du kreve utbedring, prisavslag eller heving av kjøpet. I tillegg kan du kreve erstatning for dokumentbart økonomisk tap som følge av mangelen.
Hver oppmerksom på at selger har en utbedringsrett etter loven. Utbedring i samsvar med loven vil i utgangspunktet avskjære muligheten for å heve kjøpet.
Solgt båt og mottatt krav
Som selger har du rett til å kreve oppgjør for kjøpesummen. Videre kan du ved mangler ha rett til å utbedre.
Kjøper må sannsynliggjøre at mangelens underliggende årsak kan føres tilbake til tiden forut for kjøpet. Beviskravet er sannsynlighetsovervekt, uttrykt med prosent vil det si mer enn 50% sannsynlighet.
Kjøper bevisbyrden for de faktisk forhold mangelskravet bygger på. Også her er beviskravet sannsynlighetsovervekt. Merk at du som selger vil kunne ha en interesse i å gjøre dine egne undersøkelser, herunder med fagkyndig. Dette for få et balansert bilde i forhold til hvilket faktum som skal legges til grunn som sannsynliggjort.
Når bør advokat kontaktes?
De færreste ønsker å kontakte advokat. Advokat er noe man kontakter fordi det er føles nødvendig. Alle saker som kan løses på et lavest mulig nivå, enkelt og ved mindre pengersummen tregner man ikke advokatbistand til. Advokat dekkes i stor grad, men det er ikke gratis. Ved krav som utløser en sum på kr 0 – 50 000 må det spørres om det er verdt å overlate saken til advokat, ihvertfall utifra rent økonomiske hensyn.
Hvis du som selger eller kjøper forstår at saken kan bli vanskelig å finne en løsning på, så bør du ta kontakt med advokat. På denne måten kan du få profesjonell hjelp til å håndtere saken. En advokat med særlig kompetanse på kjøpsrett og båtsaker vil vite hvordan saken bør behandles, hva som er hensiktsmessige trekk å gjøre, vurdere bevis og behovet for eventuelle ytterligere bevis, sakens aktuelle faktum opp imot gjeldene regler på området og hvordan saken generelt ligger an.
Gratis vurdering
Har du kommet i en situasjon der du lurer på om du har en sak å gå videre med, eller blitt utsatt for et krav du tenker er urimelig, tilbyr vi gratis førstevurdering av saken.
Du får da en pekepinn på hvordan vi mener saken ligger an. Ønsker du bistand i saken kan vi overta saken og hjelpe deg. Førstevurderingen er helt uforpliktende. Det koster aldri noe å sende oss en førstehenvendelse.
Helt enkle spørsmål har vi ikke kapasitet til å svare på. Vi anbefaler i slike tilfeller at Forbrukertilsynets opplysningstelefon kontaktes.
Hva koster advokatoppdrag?
Er du privat kjøper som krever noe av selger, så dekkes utgifter til advokat over båtforsikringen. Forutsetningen er at det ble tegnet forsikring ved kjøpet av båten og at forsikringen er holdt i kraft.
Som privat selger har du tilsvarende dekning, såfremt båten var forsikret på tidspunktet for salget.
Merk at det kan være meldefrist i forhold til dekning av advokatutgifter. Du bør derfor ikke vente for lenge med å kontakte advokat. Mange selskaper ønsker at det er advokaten som søker om dekning. Dette ordner vi for deg.
Forsikringssummen tilsvarer den økonomiske interessen i saken, maks kr 100 000. Egenandelen er delt i to. Som regel påløper en fast grunnegenandel på kr 4000. Når denne er betalt må du betale 20% selv, mens forsikringen dekker 80%. Advokaten sender faktura direkte til forsikringsselskapet, mens klient faktueres for egenandelen. Timesatsen fremgår av oppdragsbekreftelsen som sendes ut ved etablering av oppdrag.
Summar summarum får du altså dekket nesten 80% av advokatutgiftene opp til kr 100 000. Denne rekker langt i mange saker.