Motorhavari på på- FKU gav erstatning
Den 22.5.2015 kjøpte klageren en Uttern S64 DTI 2003-modell, med en Mercruiser 1,7ES 2003-modell motor (gangtid: ca. 600 timer), av innklagde. Kjøpesummen var i kontrakten oppgitt til kr 177.000,-, hvorav kr 173.000,- skulle betales ved avtaleinngåelsen og de resterende kr 4.000,- ved overtakelse av en kalesje som på kjøpstidspunktet var inne til reparasjon. Båten ble solgt «som den er». Båtkjøper opplevde motorhavari og reklamerte over dette.

Erstatning etter båtkjøp – motorhavari på brukt båt
Klager kjøpte en brukt Uttern S64 DTI 2003-modell med Mercruiser 1,7ES-motor (ca. 600 timer) for kr 177.000,-. Båten ble solgt «som den er», med positiv beskrivelse av tilstand fra selger. Kort tid etter kjøpet – kun 13 timer bruk – havarerte motoren. Klager reklamerte, og det ble avdekket sprekt stempel på sylinder nr. 2, trolig grunnet tett dyse og iboende svakhet i motoren.
Reparasjon ble anslått til kr 60.000,-, hvorav klager betalte kr 15.000,- for feilsøking og ytterligere kr 3.593,50,- for ekstern vurdering. Sakkyndige konkluderte med at feilen hadde utviklet seg over tid og mest sannsynlig var til stede ved kjøp.
Selger avviste ansvar, og mente motorfeilen kunne skyldes produksjonsfeil eller forurenset diesel. Likevel ble det ikke dokumentert at kjøper hadde bidratt til skaden. Klager krevde derfor heving av kjøp og erstatning etter båtkjøp.
Forbrukertvistutvalget behandlet saken, der det ble vurdert om feilen var en kjøpsrettslig mangel. Motorens havari etter så kort tid taler for at kjøper hadde krav på erstatning etter båtkjøp, til tross for «som den er»-forbeholdet.
Forbrukerklagutvalgets vurdering
Erstatning etter båtkjøp – kjøpsrettslig mangel og motorhavari
Saken gjelder et båtkjøp mellom private, og vurderes etter kjøpsloven. Selv om båten ble solgt «som den er», forelå det likevel en mangel etter kjøpsloven § 19, da motoren havarerte kun 13 timer etter overtakelse. Sakkyndige konkluderte med at skaden skyldtes en latent feil som mest sannsynlig var til stede ved kjøpet. Båten var i vesentlig dårligere stand enn kjøper hadde grunn til å forvente.
Selger hadde opplyst at båten var feilfri, og kjøper hadde derfor forventning om god stand. Det forelå derfor grunnlag for erstatning etter båtkjøp, men ikke for heving, ettersom båten var 12 år gammel og reparasjonen anses håndterbar.
Kjøper fikk tilkjent kr 50.000 i erstatning, hvorav kr 35.000 gjaldt motorreparasjon og kr 15.000 gjaldt feilsøkingskostnader. Kravet om ytterligere erstatning ble delvis avvist, da tilleggsrapport ikke tilførte ny informasjon. Rentene løper fra 3.12.2015.
Har du en lignende sak?
Kontakt oss for førstevurdering av din sak. Husk at forsikringen dekker 80% av utgiftene til advokat etter fast egenandel. Førstevurderingen er gratis og uforpliktende. Bistand tilby etter eventuell nærmere avtale.
Reklamasjonsfrister
En felles regel ved reklamasjon er kravet til reklamasjon «innen rimelig tid». Veiledende maksgrense uttalt i en dom fra Høyesterett er 3 måneder fra mangelen ble oppdaget. Husk at det imidlertid gjøres en konkret vurdering fra sak til sak. Har man oppdaget en mangel er det ikke noe å vente med. Send reklamasjon, skriftlig. Er du i tvil om hvordan du bør formulere deg kan du ta utgangspunkt i standard reklamasjonsmal fra Forbrukerrådet.
Absolutt frist ved forbrukerkjøp er 5 år, mens det i øvrige tilfeller er 2 år(kjøpsloven).
Dersom reklamasjon inngis for sent taper kjøper muligheten til å gjøre mangelen gjeldende. Unntaket er hvis selger har opptrådt grovt uaktsom og i strid med redelighet og god tro. Dette vil kunne gjelde hvis selger beviselig har gitt uriktige opplysninger av en viss betydning.
Dersom en reklamasjon som er for sen blir gjenstand for realitetsdrøftelser, uten at selger påberoper seg at reklamasjonen er for sen, kan retten etter rettspraksis velge å se bort i fra kravet til reklamasjon «innen rimelig tid».
Kjøpt båt med mangler - hva kan du kreve?
Som kjøper av båt med feil og mangler kan du kreve utbedring, prisavslag eller heving av kjøpet. I tillegg kan du kreve erstatning for dokumentbart økonomisk tap som følge av mangelen.
Hver oppmerksom på at selger har en utbedringsrett etter loven. Utbedring i samsvar med loven vil i utgangspunktet avskjære muligheten for å heve kjøpet.
Solgt båt og mottatt krav
Som selger har du rett til å kreve oppgjør for kjøpesummen. Videre kan du ved mangler ha rett til å utbedre.
Kjøper må sannsynliggjøre at mangelens underliggende årsak kan føres tilbake til tiden forut for kjøpet. Beviskravet er sannsynlighetsovervekt, uttrykt med prosent vil det si mer enn 50% sannsynlighet.
Kjøper bevisbyrden for de faktisk forhold mangelskravet bygger på. Også her er beviskravet sannsynlighetsovervekt. Merk at du som selger vil kunne ha en interesse i å gjøre dine egne undersøkelser, herunder med fagkyndig. Dette for få et balansert bilde i forhold til hvilket faktum som skal legges til grunn som sannsynliggjort.
Når bør advokat kontaktes?
De færreste ønsker å kontakte advokat. Advokat er noe man kontakter fordi det er føles nødvendig. Alle saker som kan løses på et lavest mulig nivå, enkelt og ved mindre pengersummen tregner man ikke advokatbistand til. Advokat dekkes i stor grad, men det er ikke gratis. Ved krav som utløser en sum på kr 0 – 50 000 må det spørres om det er verdt å overlate saken til advokat, ihvertfall utifra rent økonomiske hensyn.
Hvis du som selger eller kjøper forstår at saken kan bli vanskelig å finne en løsning på, så bør du ta kontakt med advokat. På denne måten kan du få profesjonell hjelp til å håndtere saken. En advokat med særlig kompetanse på kjøpsrett og båtsaker vil vite hvordan saken bør behandles, hva som er hensiktsmessige trekk å gjøre, vurdere bevis og behovet for eventuelle ytterligere bevis, sakens aktuelle faktum opp imot gjeldene regler på området og hvordan saken generelt ligger an.
Gratis vurdering
Har du kommet i en situasjon der du lurer på om du har en sak å gå videre med, eller blitt utsatt for et krav du tenker er urimelig, tilbyr vi gratis førstevurdering av saken.
Du får da en pekepinn på hvordan vi mener saken ligger an. Ønsker du bistand i saken kan vi overta saken og hjelpe deg. Førstevurderingen er helt uforpliktende. Det koster aldri noe å sende oss en førstehenvendelse.
Helt enkle spørsmål har vi ikke kapasitet til å svare på. Vi anbefaler i slike tilfeller at Forbrukertilsynets opplysningstelefon kontaktes.
Hva koster advokatoppdrag?
Er du privat kjøper som krever noe av selger, så dekkes utgifter til advokat over båtforsikringen. Forutsetningen er at det ble tegnet forsikring ved kjøpet av båten og at forsikringen er holdt i kraft.
Som privat selger har du tilsvarende dekning, såfremt båten var forsikret på tidspunktet for salget.
Merk at det kan være meldefrist i forhold til dekning av advokatutgifter. Du bør derfor ikke vente for lenge med å kontakte advokat. Mange selskaper ønsker at det er advokaten som søker om dekning. Dette ordner vi for deg.
Forsikringssummen tilsvarer den økonomiske interessen i saken, maks kr 100 000. Egenandelen er delt i to. Som regel påløper en fast grunnegenandel på kr 4000. Når denne er betalt må du betale 20% selv, mens forsikringen dekker 80%. Advokaten sender faktura direkte til forsikringsselskapet, mens klient faktueres for egenandelen. Timesatsen fremgår av oppdragsbekreftelsen som sendes ut ved etablering av oppdrag.
Summar summarum får du altså dekket nesten 80% av advokatutgiftene opp til kr 100 000. Denne rekker langt i mange saker.